Arcibiskup pražský, kardinál Duka ostro kritizoval politikov

21.10.2012 Celý región

Praha 21. októbra (TASR) - Ostrou kritikou politikov reagoval na výsledky volieb do českého Senátu arcibiskup pražský, kardinál Dominik Duka. Podľa jeho slov, ktoré zazneli vo vysielaní Rádiožurnálu Českého rozhlasu, ide politikom viac o funkcie a osobný blahobyt, ako o blaho krajiny.

Zodpovednosť za výsledky volieb preto nenesú krátkozrakí voliči, ale tí, ktorí ich svojím korupčným správaním otrávili, vyplynulo zo slov primasa českého.

"Pokiaľ sa niekto v tejto situácii hnevá na neuvedomelých občanov, ľahostajných voličov a neprezieravých ľudí, ktorí nedovidia za horizont niekoľkých rokov, obávam sa, že sa mýli. Vinní nie sú obyvatelia tejto krajiny, ale tí, ktorí ich otrávili, vzali im ideály korupčným správaním," uviedol podľa internetového serveru Lidovky.cz český kardinál.

Podľa Duku nemožno výsledky "zvaľovať" na nízku volebnú účasť, pretože strata hlasov sa dotkla všetkých veľkých politických subjektov tak na pravej ako aj ľavej strane politického spektra.

Kandidáti prispeli k výsledkom aj neustálymi rečami o zbedačenom stave krajiny a nevyburcovaním voličov. Ľudia sa tak prestávajú snažiť o zmeny, pretože to považujú za márne.

Na záver poznámky však Dominik Duka našiel trocha optimizmu, keď vyhlásil, že ľudia snáď opäť nájdu stratené ideály.
 

Vyberte región